FinTandem
FinTandem on kurssimalli yhden lukuvuoden pituiselle kurssille, joka koostuu pääasiassa kurssilaisten itsenäisistä tapaamisista parinsa kanssa. Näiden tapaamisten lisäksi kurssiin kuuluu tärkeinä osina erilaisia itsenäisiä tapaamisia tukevia osioita. Kaikkiaan FinTandemiin kuuluu neljä elementtiä:
Parin etsiminen
FinTandem-käsikirja
Viisi yhteistapaamista
Yksilöllinen tuki
Parin etsiminen
FinTandem-kurssille ilmoittautuminen on ilmaista, kurssimaksu peritään kun sopiva pari löytyy. Kurssille voi ilmoittautua sähköisellä lomakkeella, minkä jälkeen koordinaattorit etsivät sopivia pareja ilmoittautumistietokannasta. Sopivan parin löytyessä molemmille lähetetään tästä tieto, minkä jälkeen parin osapuolten on tarkoitus ottaa yhteyttä toisiinsa ja sopia ensimmäisestä tapaamisesta.
Paria etsittäessä otamme huomioon mm. seuraavia seikkoja: ikä, sukupuoli, harrastukset, ammatti, asuinpaikka ja luonnollisestikin omat toiveet. Näin pyrimme saamaan aikaan pareja, joilla on mahdollisimman paljon yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja siten myös paljon puheenaiheita.
FinTandem-käsikirja
Kun pari on löytynyt, lähetämme molemmille myös FinTandem-käsikirjan, joka on suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi. Käsikirjassa on tietoa FinTandemista ja tandemperiaatteista, vinkkejä aktiviteeteiksi ja puheenaiheiksi, tietoa yleisestä kielitutkinnosta ja siihen valmistautumisesta sekä päiväkirjamalli, jonka avulla voi tehokkaasti suunnitella ja seurata oppimistaan.
Yhteistapaamiset
Lukuvuoden aikana järjestetään viisi yhteistapaamista. Ne on suunniteltu saamamme palautteen perusteella tukemaan ja monipuolistamaan osallistujien parityöskentelyä. Niissä on myös mahdollisuus tavata muita FinTandem-pareja. Yhteistapaamisista kaksi järjestetään syys- ja kolme kevätlukukaudella. Jokaisessa tapaamisessa on oma teemansa:
1. Infotilaisuus
Infotilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Siellä kerromme tandemoppimisesta ja FinTandem-kurssista. Tämä yhteistapaaminen on myös hyvä paikka tavata oma pari ensimmäisen kerran.
2. Vinkkejä aktiviteeteista
Tässä yhteistapaamisessa annamme yksityiskohtaisempia vinkkejä erilaisiin harjoituksiin ja aktiviteetteihin, joiden avulla omaa oppimistaan voi tehostaa ja monipuolistaa.
3. Kokemustenvaihto ryhmissä
Kevään ensimmäiseen yhteistapaamiseen mennessä useimmat parit ovat ehtineet tavata jo muutaman kuukauden ajan. Tässä yhteistapaamisessa he pääsevät keskustelemaan muiden kurssilaisten kanssa äidinkielen mukaan jaetuissa ryhmissä. Tarkoituksena on jakaa kokemuksia, antaa toisille hyviä vinkkejä sekä päästä keskustelemaan mahdollisista ongelmista.
4. Peli-ilta
Peli-illassa pääsee kokeilemaan monia eri pelejä, joiden avulla kielitaitoa voi harjoittaa hauskalla tavalla. Pelien parissa kierretään kaksikielisissä ryhmissä niin, että välillä pelataan tandemkielellä ja välillä äidinkielellä. Pelejä voi tulla muulloinkin pelaamaan. Pelit löytyvät toisen kerroksen kahvlia-alueelta. Osoitteemme on Kirkkopuistikko 15 (Vaasan kansalaisopisto Alma).
5. Piknikki
Viimeisessä yhteistapaamisessa lukuvuoden lopussa käymme piknikillä puistossa, tai jos sää ei sitä salli kokoonnumme sisätiloissa. Eväiden syömisen ja mukavan jutustelun lisäksi keräämme palautetta ja kokeilemme muutamia ryhmäaktiviteetteja.
Yksilöllinen tuki
FinTandemiin osallistujilla on koko lukuvuoden ajan mahdollisuus saada yksilöllistä tukea kurssikoordinaattoreilta. Heihin voi ottaa yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse (katso Yhteystiedot). Yhteyttä voi ottaa jos on kysyttävää mistä tahansa FinTandemiin liittyvästä asiasta. Varsinkin ongelmatilanteissa kannattaa kysyä apua, yhdessä ne on helpompi ratkaista.